Total Therapy Reconnect

Therapie volgens Traditionele Chinese Geneeskunde

tuina en voetreflex

Tuina Therapie

Zo ingeburgerd als de fysiotherapeut in Nederland is, zo gewoon is de Tuina therapeut in China. De meeste ziekenhuizen in het land hebben speciale Tuina-afdelingen, waar zowel kinderen als volwassenen voor acute en chronische gezondheidsklachten worden behandeld.

Tuina spreekt men uit als ‘twiena’ en betekent letterlijk ‘duwen’ (Tui) en ‘grijpen’ (Na). Tuina Therapie kenmerkt zich door een grote variëteit aan massage-, mobiliteits-, en manipulatieve technieken waarbij de huid, spieren, pezen, gewrichten en acupunctuurpunten worden gestimuleerd. Anders dan bij acupunctuur komt hier echter geen naald aan te pas.

Tuina Therapie is erop gericht de oorzaak van een pijnklacht aan te pakken. Hierbij wordt het lichaam als geheel doorgelicht, en dus niet alleen de plek waar de pijn zit.

Pijnklachten ontstaan veelal door de stagnatie van energie en bloed in de weefsels (spieren, huid en organen) van het lichaam. De Tuina therapeut heft door middel van massagetechnieken deze stagnaties op. Hierdoor verbetert de doorstroming en verdwijnt de pijn.

In de behandeling staan energiebanen over het lichaam centraal. Energiebanen, ook wel meridianen genoemd, vormen een geïntegreerd netwerk aan verbanden binnen het lichaam. Zo kan pijn in een bepaald deel van het lichaam ontstaan door een blokkade elders in deze energiebaan. Een voorbeeld hiervan is dat spanning en stress een nadelig effect hebben op de werking van de lever, die voor een goede stroming van Qi (lichaamsenergie) en bloed moet zorgen. Als de lever haar werk niet goed kan doen, kan dit zich bijvoorbeeld uiten in nek- en schouderklachten. In de behandeling zal de Tuina therapeut naast massage van de schouder en nek, daarom ook andere delen van het lichaam behandelen die samenhangen met de klachten. Zo wordt bijvoorbeeld een acupunctuurpunt op de voeten gestimuleerd, waardoor de lever beter zijn werk gaat doen en hierdoor de pijn in nek- en schouder verdwijnt.

Voetreflex

Ons hele lichaam weerspiegelt zich in onze voeten. Door het masseren van bepaalde reflexzones op de voeten, wordt de doorstroming van bloed, lymfe en energie verbeterd, hierdoor worden voedingsstoffen beter aangevoerd naar organen en weefsels en afvalstoffen sneller en beter afgevoerd. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt ondersteund en gestimuleerd. Daarnaast heeft voetreflexologie een sterk ontspannend en opbouwend effect op het lichaam.

Voetreflex is een combinatie van westerse en Chinese voetreflexologie. Voetmassage wordt al duizenden jaren toegepast in China. De Chinese kennis op dit gebied is ongelooflijk groot. In het westen wordt voetreflexmassage sinds 150 jaar toegepast. Er bestaan duidelijke verschillen tussen de Chinese en westerse technieken en filosofieën. Zo behandelt men in het Westen alleen de voeten en gaat men er vanuit dat de reflexzones op de voeten corresponderen met de verschillende delen in ons lichaam. Met de Chinese techniek masseert men ook de meridiaan banen en acupunctuurpunten op zowel armen als benen en handen als voeten.  De Meridianen vormen gezamenlijk in ons lichaam een energetisch systeem en voorzien het lichaam van energie. Juist de combinatie van beide technieken biedt ongekend veel mogelijkheden en versterkt en versnelt de effecten van een behandeling.

Oncoreflex®

De OncoReflex® Therapeut
OncoReflex® is een specialisatie binnen de voetreflexologie en mag alleen gegeven worden door een erkende therapeut die een beroepsopleiding tot Voetreflex therapeut met een diploma heeft afgerond. Die bovendien  de opleiding Medische basiskennis volgens de nieuwste eisen van de zorgverzekeraars met een diploma heeft afgerond. En die daarna de Master training OncoReflex® heeft gevolgd.


De voordelen van OncoRefle
 massages

Het ontspant lichaam en geest

Helpt pijn te verminderen

Helpt om het gevoel van welzijn te verhogen

Kan het genezingsproces ondersteunen

Kan de klachten van de bijwerkingen verlichten

Kan nadat de reguliere behandelingen afgerond zijn, ondersteunen bij het verhogen van de vitaliteit en gezondheid.

© 2024 Total Therapy Reconnect

Thema door Anders Norén