Total Therapy Reconnect

Therapie volgens Traditionele Chinese Geneeskunde

Acupunctuur

Wat is acupunctuur?

Chinese acupunctuur is een volledig natuurlijke behandeling. Het lost diverse lichamelijke en geestelijke klachten op. Het doel is om de balans in het lichaam te herstellen, de energie weer te laten stromen en nieuwe klachten te voorkomen. Deze beproefde techniek wordt al ruim vierduizend jaar toegepast.

Lichaam en geest zijn nauw verbonden volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde. Ons lichaam is voorzien van energiebanen die meridianen genoemd worden. Door deze meridianen stroomt onze levensenergie (‘Qi’). De meridianen zijn verbonden met alle organen, spieren, botten en weefsels. Een eventuele verstoring of disharmonie in de energiestroom geeft lichamelijke of geestelijke klachten. We kunnen via de meridianen hierop invloed uitoefenen.

acupunctuur Breda

De ongeveer 350 acupunctuur punten liggen op de meridianen. Door specifieke punten met flinterdunne naaldjes aan te prikken, kan de energie weer vrij stromen. De klachten zullen verminderen, en na verloop van tijd verdwijnen. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd.  Ook de kwaliteit van de energie zal verbeteren.

Diverse technieken

Naast de Klassieke acupunctuur maken we in onze praktijk ook gebruik van Dr. Tan’s acupunctuur, Engaging Vitality, Bu Ming en Oblique acupunctuur(Dry Needling)

Dr. Tan’s acupunctuur

Dr. Tan maakt bij zijn ‘balance-methode’ gebruik van de mogelijkheden om meridianen te balanceren (met elkaar in balans te brengen) waardoor met name bij acute pijnklachten een onmiddellijk resultaat verkregen kan worden. Denk hierbij aan klachten aan het bewegingsapparaat, zoals elleboog, knie en enkels, maar ook (lage) rugklachten.

Daarnaast heeft hij een aantal naaldcombinaties ontwikkeld/samengesteld voor functionele klachten. Dit zijn speciale naaldcombinaties, die in specifieke gevallen werken, zoals bij (acute-)rugklachten, hooikoorts, vrouwenklachten, hoofdpijn etc.

Engaging Vitality

Het menselijk lichaam kan vanuit twee invalshoeken worden bekeken: energetisch en fysiek anatomisch. De energetische invalshoek gaat uit van de energie/meridiaanbanen zoals beschreven in de klassieke acupunctuur. De fysieke anatomische invalshoek gaat uit van de structuur en de vorm van het lichaam (weefsels en organen). Door deze twee invalshoeken te combineren ontstaat meer inzicht in lichamelijke stagnaties.

Bij Engaging Vitality stellen we naast de anamnese de diagnose vast door het fysiek “voelen” van o.a. pols, buik, meridianen en eventuele ritmestoornissen in organen en weefsel, om te bepalen welke meridiaan geblokkeerd is en welk knooppunt daarbij een cruciale rol speelt. Dit punt zal door ons behandeld worden om de stagnatie in beweging te brengen.

Deze methode is zeer geschikt voor cliënten met weinig energie maar wel veel vage klachten. Deze klachten kunnen heel divers zijn.

Bu Ming

Veel lichamelijke en psycho-emotionele klachten worden veroorzaakt door emoties. Bu Ming is een methode om deze klachten op te lossen en de mens weer leren mee te laten vloeien met de natuurlijke stroming van het leven.

Al wat natuurlijk is gaat vanzelf : de natuur hoeft geen inspanningen te leveren om te groeien en te bloeien. Het is het afwijken van het natuurlijke plan, het niet luisteren naar je eigen gevoel, dat de primaire oorzaak is van klachten die kunnen ontstaan op psycho-emotioneel en lichamelijke vlak. Ook de mens bezit van nature de tendens om open te bloeien, enkel de ideeën over zichzelf die hij heeft opgedaan staan hem daarbij in de weg.

Bu Ming, of het terugvinden van de natuurlijke eigenheid, is dus de diepere dimensie in de Chinese geneeskunde en acupunctuur,

Oblique acupunctuur (Dry Needling)

Met Oblique acupunctuur worden spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) ontspannen, door deze aan te prikken met een dunne acupunctuurnaald. Meestal is de verbetering direct voelbaar met name in kracht verbetering, meer bewegingsvrijheid en pijnverlichting.

© 2024 Total Therapy Reconnect

Thema door Anders Norén